Az adósságot eltüntették, terveket várnak

Karvalics Ottó polgármester beszéde

Átalakul az önkormányzatok pályázati rendszere a jövőben, nem lesznek „felesleges körök” – mondta Barcson V. Németh Zsolt államtitkár. Megkezdődött a nonprofit szolgáltatók létrehozása, amelyek csökkentik tovább a lakossági terheket.

 

Fontos, hogy a kormány és az önkormányzatok a jövőben is együtt tudjanak működni – mondta Szászfalvi László országgyűlési képviselő (KDNP) a lakossági fórumon. A kormánypárti honatya szerint ez a kapcsolat különösen a hátrányos helyzetű térségekben kulcskérdés. „Barcs megérdemli, hogy a következő ciklusban is továbbvigye ezt a munkát” – mondta Szászfalvi László.

Karvalics Ottó polgármester (Fidesz-KDNP) röviden ismertette a 2010-2014-es önkormányzati ciklus eredményeit, így kitért arra is, hogy a 2,7 milliárdos adósság mekkora visszahúzó erőt jelentett. A csődbiztost a testület a hivatalba lépés után nem kérhette, mert akkor használhatatlanok lettek volna például a barcsi iskolák, amelyek ekkor félkész állapotban voltak. 23%-kal csökkent a munkanélküliség, elkészült a járóbetegellátó és műthetnek az orvosok Barcson – sorolta a változásokat Karvalics Ottó. A polgármester kitért arra, hogy mennyi munkát jelentett a „romok eltakarítása” a 2010-ben felálló testületnek. „Ez van az egyik serpenyőben, a másikban azok a közéleti szereplők, akik a négy év alatt nem segítették a várost, most viszont van kritika és ellenzéki szórólap bőven.” – fogalmazott a polgármester.

Meg kell szüntetni az ország egyoldalú függőségét a bankoktól – ezt már V. Németh Zsolt államtitkár emelte ki. A politikus szerint az állam átvállalta az adósságot az önkormányzatoktól, viszont ezért a helyhatóságoknak és a megyéknek saját gazdaságfejlesztési tervet kell kidolgozniuk. Ezt segítheti elő, hogy az uniós források 60%-át gazdaságfejlesztésre kell majd fordítani a 2014-20-as költségvetési ciklusban. A szándék az, hogy a kis- és középvállalkozói szektor bővülhessen a pályázati források segítségével. 

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!