Augusztus 20: Barcs ismét magyar város lett

Barcsi rendelet

1918 – a világháború után Barcsot megszállták a szerb katonák. Az akkori főjegyzőt, Valkó Gyulát börtönbe zárták. A trianoni békediktátum kimondta: Barcs nagyközség Magyarországhoz tartozik, a szerbek azonban maradtak. Később rendelettel mondták ki: Barcson augusztus 20-a a Magyarországhoz tartozás ünnepe.

1921-ben, augusztus 20-án egy maroknyi barcsi legény azonban végre útra indulhatott, hogy üdvözölje a településre bevonuló magyar csapatokat. Erről a Dráva Múzeum fotót is őriz. A felvétel ugyan egy nappal az örömteli esemény után készült, újra összehívták a fogadó küldöttséget, de ez mit sem von le helytörténeti értékéből.

A magyar csapatok bevonulását követően a magyar közigazgatást ismét gyakorló főjegyző, Valkó Gyula rendeletben mondatta ki, hogy augusztus 20-át Barcson minden esztendőben meg kell ünnepelni, így emlékezve arra, hogy a nagyközség ismét Magyarországhoz tartozik.

Persze a világégés után – békediktátum ide vagy oda – ez nem volt annyira egyértelmű. 1918-ban bevonultak a szerb csapatok 160 fővel a demilitarizált övezetbe, és 33 hónapon át maradtak is. Sándor Máté, a múzeum munkatársa megkeresésünkre elmondta: Mindenki azt hitte, hogy csak rövid ideig tartózkodnak majd itt a szerbek, majd az idő múlásával derült ki, hogy bizony igényt tartana erre a területre a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság. Mindezt tették annak ellenére, hogy 1918-ban Belgrádban már egyezség született a terület hovatartozásáról.

1921. július 27-én letétbe helyezték, ezzel érvénybe lépett a békediktátum. Nyilvánvalóvá vált, hogy a szerbeknek el kell hagyniuk Barcs területét. Barcs fellélegezhetett, de az akkor főjegyző úgy vélte: helyi szinten meg kell mindig emlékezni erről a nevezetes napról, amikor Barcs ismét Magyarország része lett. 1945-ben, a kommunista eszmék térhódításával azonban sok minden megváltozott. Trianont és vele együtt a barcsi ünnepet is „kikoptatták” a köztudatból. 100 éve tört ki az első világháború, emiatt is fontos dátum augusztus 20.-a Barcson. 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!