Árvíz és földrengés Barcson

DRAVIS gyakorlat Barcson

A nemzetközi gyakorlat elképzelt szituációja szerint Barcsot és 6 km-s körzetét a Richter skála szerinti 5,2 erősségű földrengés sújtotta. A Dráva híd teljes hosszában megrongálódott, több szakasza leszakadt, 3 fő pedig a hídon rekedt. A hídtól mintegy 500 m-re kisteherautó és személykocsi karambolozott, mindegyikbe egy fő  beszorult. Ráadásul a tartályos gépjármű veszélyes anyagot szállított.

 

A hídon rekedtek mentésére csónakokkal érkeztek az egységek, fellőtték a mentőkötelet a hídra, felmásztak rajta, majd azon engedték le a sérülteket a szárazföldre, illetve a mentőcsónakokba. Egy ember a vízbe zuhant, őt a barcsi tűzoltók mentették ki az örvénylő folyóból. A vízszint azonban rohamosan emelkedni kezdett, ezért a drávatamási önkéntesek és a Zala Mentőcsoport árvízvédelmi szakemberei nyúlgátat építettek, ezzel megvédve a településrészt az elöntéstől.

„Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a hivatásos erőknek és a települések önkénteseinek is fel kell készülniük a természeti katasztrófákra” – mondta Karvalics Ottó, Barcs polgármestere a Dráva partján, ahol az újonnan megalakult drávatamási önkéntes mentőszervezet tizenöt tagja is esküt tett. Wéber Antal tűzoltó ezredes, Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató beszédében azt hangsúlyozta, hogy a természeti veszélyekre kellőképpen fel kell készülni, hiszen akár egy kisebb árvíz is hatalmas erőket mozgat meg, mind a mentés, mind a károk felszámolása idején.

A cikkhez tartozó képgalériánkat IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!