7,5 milliót biztosan spórolt a kertészet a városnak

Barcsi burgonya

1500 facsemetét nevelnek, répát, burgonyát, rebarbarát és bodzát is termesztenek az önkormányzati programban. Helyben nevelik a palántákat a virágosításhoz is, 18 embernek adnak munkát Barcson.

 

A tavalyi év mérlege szerint 7,5 millió forint a kertészetben megtermelt javak (virágok, vetőgumók, termények) névleges értéke. A foglalkoztatás támogatott, a kertészetben dolgozók OKJ-s bizonyítványt is szereztek. Ungvári Zoltántól, a városgazdálkodás igazgatójától megtudtuk: a Start Munkaprogram keretében kezdték el a mezőgazdasági termények, zöldségfélék termesztését, bérelt földterületeken.

A város határában egy hektár bodzatelepítés, egy hektár rebarbara, és másfél hektár csicsóka van. A növényi hulladékot komposztálják, ezzel javították például a bodzának szánt talajt a telepítés előtt. Ezen a területen van egy fúrt kút is, s ha van elég vízhozam, innen nyerik az öntözővizet, így a folyamatos locsolásnak extra költsége – jó esetben – nincs.

A Bem utcai iskola mögött a konyhára szánt zöldségek hajtanak 0,2 ha területen. A szerves trágyának köszönhetően jónak ígérkezik a vöröshagyma és a burgonyatermés is.

A zeneiskolához tartozó kertrészben a sütőtök telepítésben gyönyörködhetünk. Hatalmas méretű bokrok, haragos zölden, virágzás előtt éppen. Ez lesz az első termés itt, a területet ki kllett tisztítani, majd előkészíteni. Ennek a területnek a művelését tavaly vállalták fel. A Városgazdálkodási Igazgatóság nem tudja a terményeket betárolni, így megállapodtak a Szociális Központtal, hogy a konyhájukat látják el. A konyha még bírná, többet is fel tudna venni, mint amekkora mennyiséget szállítani tudnak.

A Start munkaprogram is változott, míg az első kiírásban kötelező volt hat fajta termesztése, most már a helyi igényeknek megfelelően lehet összeválogatni a termeszteni kívánt zöldségféléket.

A csemetekertben 1500 csemetét nevelnek hársat és juhart. A pótláshoz akár ennél többre is szükség lehet, itt is vannak bővítési tervek. Évente mintegy 15 fát pótolnak Barcson.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!