60 éves a barcsi „Kultúrház”

60 éves a barcsi Művelődési Központ

1954 májusában nyitotta meg kapuit Barcson a Kultúrház. Elnevezése, vezetője többször változott, de a cél a régi maradt. Az évforduló alkalmából nyílt kiállítás nem csak az intézmény életébe, hanem a kor ma már különösnek mondható eszközeibe is betekintést ad.

A gyűjtemény kisebb közösség előtt nyitották meg, a pénteki gálaműsorra azonban sokkal több emberre számítanak. Veszner Ádámné, a Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Megemlékezett a korábbi igazgatókról. 1954. májusban a megnyitáskor Csorbics József lett az igazgató, majd őt id. Vértes György követte 1959-ig. Őt Szerecz József váltotta, 1962-ig. Majd ismét id. Vértes György követte, aki 1974-ig szolgálta e tisztséget. A következő igazgató Szilágyi János lett, 1977-ig. Ezt egy hosszú munkásság követte, amikor is ifj.Vértes György vette át a tisztséget, nyugdíjazásáig. 35 éven át dolgozott az intézményben.

A kultúrház neve többször változott. Időközben egy szervezési intézkedéssel ide csatolták a Dráva Múzeumot, így a művészeti tevékenység bővült a közgyűjtemények kezelési feladataival. Hat néptánc, három modern tánccsoport, két zenekar, több gitáros, négy kórus működik a falak között, és van egy musical társulatuk, drámások és grafikusok is rendszeresen összegyűlnek itt.

A munka az intézményben csapatmunka – mondta az igazgató asszony. Gondolatait Saint Exupéry idézettel zárta:”Egy magányos kődarab, mindig csak kődarab marad, ám ha kell, sok kis kő együtt egy hegyet alkothat”.

/P.R./

 

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!