390 millió turisztikai fejlesztésre

Leader

A 3-as tengely ugyan nem sokaknak árulkodó kifejezés, de ez jelenti a Leader programban a turisztikai fejlesztéseket. Az év végéig kell elkészülni a munkákkal a pályázóknak. 

 

A tavaly nyári pályázatok a falumegújítással, a vidék örökség megőrzésére – új EU-s játszóterek, közösségi terek, falu főtér, autóbusz megálló, templomok felújításával foglalkoztak. A Leaderben ezekből 300 pályázatot nyújtottak be. Itt például a templomok felújításánál a költségek magasak, mert például egy ólomkeretes üvegberakás, vagy egy régi orgona felújítása magas fajlagos költségű. Egy nagyobb munkát részekre is lehetett bontani és külön lehetett pályázni munkarészekre is, így állt össze több esetben az egész létesítmény felújítása. Vannak olyan pályázatok is, amelyek jók, logikusak, hiányt pótolnak, de nem nyertek támogatást. Például egy vállalkozó általános iskolákban tanfolyamokat akart szervezni, melynek kertében általános pénzügyi, gazdálkodási ismereteket oktattak volna. Egy másik vállalkozó, aki kismértékű fácántartással foglalkozik, szeretett volna nagyban, hústartású fácántartást indítani, de ők sem nyertek. A remények szerint 2015-ben újra pályázhatnak.

Az irányító szervezet átalakul, formálódik az uniós költségvetési ciklushoz igazodó hétéves vidékfejlesztési program - osztotta meg velünk a Rinya-Dráva Szövetség munkaszervezetésnek vezetője. Szijártó Attila szerint meg kell várni, míg a munkacsoportok végigfórumozzák a területükön lévő gazdasági szereplőket és begyűjtik az igényeket, s ebből összeállítják a pályázati programtervet. Központilag kiválasztják azokat a Leader munkaszervezeteket, akik kiírhatják a pályázatokat és vállalkozhatnak a megvalósításra. Meg kell azt is várni, hogy más források és azok kiírási szempontjai is megjelenjenek. Már idén ősztől lehet számítani EU-s mezőgazdasági alapokból pályázati kiírásokra, ezek viszont főként mezőgazdasági fejlesztési témák.

/P.R/

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!