25 kiló lőszert hoztak ki a Drávából

Dráva-híd Barcs

A Dravis III nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat előtt ismét kivonultak a tűzszerészek. A magas vízállás nagyba befolyásolta a munkát, de most sem jöttek partra üres kézzel. A lőszermentesítésnek nincs vége, folyamatos feladatot ad a Dráva a Magyar Honvédségnek.

Martin László tűzszerész zászlós a helyszínen tájékoztatta szerkesztőségünket a jelenleg befejezett robbanóeszköz-mentesítési munkákról. Egy héten át állomásozott a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred egysége a Dráva partján Barcsnál. A II. világháborúban itt vasúti közlekedési híd állt, amelyen egy lőszerszállítmány haladt át. Megtámadták, a szállítmány egy része fölrobbant és a teljes lőszerállomány a Dráva medrébe szóródott. Ma sem tudni, hogy az egykor odaveszett szállítmány a folyó mekkora területén sodródott szét. 2011. óta a honvédség tűzszerész búvárcsoportja folyamatosan visszatér a Dráva partjára a folyómeder lőszer, illetve aknamentesítésére. Korábban kerültek itt elő tüzérségi lőszerek, aknagránátok, javarészt gyalogsági lőszerek, melyek között voltak kilőtt és csak tárolt lőszerek.

Martin László hangsúlyozta: minden típusú lőszer veszélyes, mert  60 évet voltak víz alatt, korrodálódtak, a töltetek sérültek, a töltetek anyaga részben módosult. Ezen a héten a búvárok 50 mm-es szovjet mintájú aknavető gránátokat, Mauser típusú német karabély lőszereket, 43 mintájú, acélmagvas szovjet lőszereket emeltek ki. A héten 25 kilogrammnyi vegyes lőszert hoztak partra és semmisítettek meg.

Martin László hozzátette: nagy mélységben, hideg vízhőmérséklet mellett, erős sodrásban, külső levegő utánpótlással, nehézbúvár technikával kellett a feladatot végezni. Minden bizonnyal további lőszerek is vannak a mederben, ezek kiemelésére azonban a magas vízállás miatt nem kerülhetett sor, várják a kedvezőbb körülményeket és visszatérnek a Drávára.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!