Vissza áll-e a Balaton rendes vízszintje?

„A csapadék oldja meg ezt a kérdést, és nyilván ezen kívül a szakemberek foglalkoznak a Balatonnak a különféle módon történő vízpótlásával, de hát az még nagyon messze van. Tehát ezzel a vízállással és ezzel a helyzettel kell gazdálkodnunk”  – mondta az ATV híradójának Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. A vízügyi szakemberek szerint a tó szintje elmarad az ilyenkor megszokottól, azonban, ha átlagos tél következik, tavaszra visszaállhat az ideális vízállás.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője közölte: ha átlagos lenne a csapadék a következő félévben, akkor az április elsejei 120 centiméteres szabályozási szintet el lehetne érni.
Mint elhangzott, a Balaton vízszintje még mindig alacsonyabb a megszokottnál, pedig az utóbbi hetekben látszólag jelentős mennyiségű csapadék esett. Ám a száraz nyarat követő csapadékos szeptemberben esett vízmennyiség is kevés volt ahhoz, hogy megemelje a Balaton vízszintjét, ugyanis a kiszáradt talaj szinte az összes esőt elnyelte.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!