A Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt közösségépítési folyamat is

A Veszprém-Balaton 2023 (VEB2023) Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt nem csupán kulturális programsorozat, hanem annál több: régióalkotási és közösségépítési folyamat is - hangsúlyozta pénteken Budapesten Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

 

Az EKF projektek négy évtizeddel ezelőtti elindításával az EU célja az volt, hogy bemutassa az európai kultúra sokszínűségét, építse az európai identitást, ugyanakkor megerősítse a helyi közösségek önazonosságát is - emlékeztetett a VEB2023 programot bemutató pénteki konferencián Navracsics Tibor, aki korábban kormánybiztosként felelt a program megvalósításáért.
Mint kiemelte, az EKF program prioritásai jellemzően a turizmus fejlesztése, az imázskezelés, a városi revitalizáció, valamint a munkahelyteremtés.
A veszprémi pályázat egyik inspirációs forrása a 2013-as Marseille-Provence EKF projekt volt, amely szintén regionális alapon gondolkodva, 950 projekten keresztül több mint 11 millió látogatót vonzott - jegyezte meg.
A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az ország közvéleménye előtt a balatoni térség ugyan egy egységként jelenik meg, de közigazgatásilag három megyére tagolódik, ami számos szempontból jelent nehézséget.

Fotó: Facebook/Navracsics Tibor

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!