Vastagbélrák-szűrési program indult Somogy megyében

Elindult a szervezett vastagbélrákszűrés az 50-70 év közötti lakosok részére Somogyban. Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás aránya, ennek csökkentése érdekében kormányzati és egészségpolitikai prioritásként kezelik a vastagbélrák-szűrési program országos kiterjesztését. Jelen pillanatban a programban az önként jelentkezett háziorvosok vesznek részt, cél későbbiekben az összes praxis bevonása, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal..

 Az országban egyébként a praxisok 32%-a, Somogy megyében 26,8%-a, azaz 48 háziorvos kezdte meg a szűrést. A megyében a folyamatosan ütemezett meghívások során 10 ezer, 50-70 év közötti férfi és nő lakos kapott meghívót, közülük – tekintettel az új, még sokak számára ismeretlen szűrésnemre – csak 18,7%-uk jelentkezett. Az országos megjelenési arány is hasonlóan alacsony, 20%. Sajnálatos a tény, mert az időben felfedezett, tünetmentes vastag- és végbélrák magas hatékonysággal gyógyítható.
A szűrésre a meghívottak előzetes ütemezés alapján véletlenszerűen kiválasztással kapnak meghívót, a program során a praxis minden páciense lehetőséget kap a szűrés lehetőségére.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!