Újra adómentes lehet a pálinkafőzés

A pálinka-szabadságharc több mint tízéves küzdelme győzelemmel zárult, hiszen az Európai Unió módosította a pálinkafőzésre vonatkozó szabályozást, így hazánkban 2021-től újból adómentes lehet a főzés a magánzók számára is, írta a KaposvárMost.
 

Jövőre tehát nem lesz szükséges kiváltani a párlatadójegyet, illetve az ehhez kapcsolódó közterhet sem kell megfizetni – erről tájékoztatott a héten Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ennek köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz a pálinkafőzés, hiszen az új szabályok nemcsak anyagi megtakarítást, hanem egyszerűsítést is jelentenek. A javaslatot a Pénzügyminisztérium várhatóan a jövő héten nyújtja be az Országgyűlésnek, akkor szavazhatnak az új törvényről. A tervezett jogszabály szerint a jövő évtől minden nagykorú gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen.  A magánfőző személyek továbbra sem értékesíthetik a párlatot, de a családtagjaik és a vendégeik elfogyaszthatják, valamint versenyeken is indulhatnak vele.  A főzést valóban be kell jelenteni, mégpedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, ahol hatósági származási igazolást állítanak ki, a főző ezzel igazolhatja a párlat eredetét és ezzel az igazolással vehet részt különböző versenyeken is.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!