Tojássárgából fejlesztenek koronavírus-ellenanyagot a pécsi virológusok

A pécsi virológusok is részt vesznek a mohácsi Prophyl Kft. kutatásfejlesztési projektjében, melyben tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a koronavírussal szemben hatékony ellenanyagot. A koronavírus elleni küzdelem során egyébként számos fontos kutatási eredmény született Pécsen, melyeket nemrég konferencián ismertettek a tudósok. Itt már a tojáskísérletekről is szó esett.
 

Az egyetem közleménye szerint a pécsi virológusok a kezdetektől nagy szerepet vállaltak a projektben, az ellenőrző vizsgálatok és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek. A madarakat a mohácsi vállalat speciális telephelyén tartják, oltják, itt is történik a mintavétel, a vér- és a tojásminták tesztelése azonban már a Szentágothai kutatóközpontban zajlik. Itt azt vizsgálják a kutatók prof. dr. Jakab Ferenc vezetésével, hogy megtalálható-e az IgY típusú, koronavírus ellen termelődött ellenanyag és az valóban semlegesíti-e a vírust. A kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak, így várhatóan már szeptemberben megkezdődhetnek az állatkísérletek.
Fotó: CSORTOS SZABOLCS/PTE

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2021. szeptember 6.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!