Távolról is segíthetnek a Parkinson-kóros betegeknek pécsi orvosok

A Parkinson-kór, a disztónia (kóros izom-összehúzódások által kiváltott akaratlan moz­gás) és a különböző eredetű remegések kezelésében nyújt segítséget egy új, Kelet-Közép-Európában először a pécsi klinikán alkalmazott, a beteg kezelését távolról lehetővé tevő megoldás - közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

 

Azt írták: a remegéssel járó megbetegedések tüneti javulását eredményező eljárást - az úgynevezett mélyagyi stimulációt (DBS) - az új megoldással távolról, az internet segítségével, távprogramozással tudják elvégezni a pácienseken, akik így otthonukban gyógyulhatnak.
A kommünikében idézték Kovács Norbertet, a PTE Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának egyetemi tanárát, aki azt mondta: a DBS során egy agyi pacemaker, úgynevezett stimulátor által leadott elektromos ingerléssel igyekeznek a szerv működését normalizálni, elérni a tünetek javulását.
Az eljárást a közlemény szerint a kelet-közép-európai térségben először Pécsen távolról is el tudják végezni az egyesült államokbeli Abbott orvostechnikai eszközöket gyártó vállalat NeuroSphere nevű stimulátorával.
Ez az első olyan megoldás - írták -, amely lehetővé teszi a stimulátort használó betegeknek, hogy biztonságos internetes kapcsolaton keresztül konzultáljanak a szakorvosukkal.

Fotó: PTE UnivTV

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!