Talentum-díj Kemenesi Gábornak

Átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia 2013-ban alapított Talentum-díjait. A díjazottak egyike Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban működő Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatási igazgatóhelyettese.

A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan tudósok kapják, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezésükhöz kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban működő Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatási igazgatóhelyettese, a Járványmegelőzési- és vizsgálati kutatócsoport vezetője magyarországi Screiber denevérekből (Miniopterus schreibersii) izolálta a fertőző Lloviu vírust.
Csanády Lászlónak, a Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézete igazgatójának a testhőszabályozás agyi központjában hőmérőként működő ioncsatorna molekuláris mechanizmusainak vizsgálatáért, a hőmérsékletfüggő aktivitás biofizikai alapjainak tisztázásáért ítélték oda az elismerést.Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetemen Lendület Genomszerkezet és Rekombináció kutatócsoport vezetője, akinek fő kutatási területe az epigenetika, a genom stabilitása és a kromoszómák térszerkezete, a kromatin szerkezetével kapcsolatos kutatásai során bizonyította a Nodulin homeobox fehérje szerepét a transzpozonok csendesítésében és a DNS-metilációs rendszer működésében. Manczinger Máté, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai Kutatócsoportjának vezetője a generalista HLA (humán leukocita antigén) molekulák a tumorellenes immunválaszban játszott szerepének vizsgálatáért kapta az díjat.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!