A somogyi halgazdaságnak sem tesz jót az éttermek bezárása

forrás:sonline.hu

A ponty a magyarok „kenyérhala”, ebből kerül a legtöbb a karácsonyi asztalra. A somogyi halastavakon már javában zajlik a lehalászás. A járványhelyzetben azonban kevesebb hal utazik nemcsak itthoni, hanem külföldi piacokra is. Szabó Attila halászmester a sonline.hu-nak elmondta: negyvenen dolgoznak a nagyberki tónál, a munkások felét Taranyból hozza a haltermelési vállalat.

Mindenki számára igazolást állítottak ki, hogy a kijárás esetén is el tudjanak indulni a hajnali órákban dolgozni. Veszelovszki Ágnes, a Hungarofish Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint pontyot, kárászt, amurt leginkább Németországba, Ausztriába és Belgiumba szállítottak eddig. Idén úgy tűnik, hogy kevesebbet tudnak exportálni, mert bezártak az éttermek. A nagyberki tavon hétfő óta halásznak, az időjárás egyelőre kedvez a munkáknak. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. ügyvezető igazgatója arról számolt be a lapnak, hogy pontyból a mostani járványhelyzetben 30-40 százalékkal kevesebbet tudnak értékesíteni. „A magyar haltermelés 40 százalékát a karácsonyi időszakban szoktuk eladni, most viszont a multinacionális cégek sorra mondják le a megrendeléseket, mert bizonytalannak látják, milyen lesz a hajlandóság az ünnepek előtti élőhal beszerzésére” – jegyezte meg Németh István. Hozzátette: Lengyelországba egyáltalán nem szállítanak az idén, Romániába busát, kárászt és Ausztriába pedig feleannyi mennyiségben visznek süllőt, csukát, mint tavaly.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!