Oktatásban a PTE a legjobb hazai egyetem!

Az előkelő 155. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a londoni központú, tekintélyes Times Higher Education (THE) közel ötven fejlődő ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. A PTE ezzel a helyezésével – csakúgy, mint a korábbi évek azonos tematikájú rangsorában – a legjobb magyar vidéki egyetem lett.

A Pécsi Tudományegyetem bekerült a Times Higher Education „Emerging Economies Rankings” elnevezésű rangsorába, és így egyike lett a 48 országból rangsorolt, több mint hatszáz legjobb intézménynek. A „fejlődő gazdaságként” osztályozott országokból kerültek ki a megversenyeztetett intézmények, és összesen 606 egyetem adatait vették figyelembe a végső sorrend kialakításánál. Így tehát elmondható, hogy a lista első negyedében található a pécsi egyetem, méghozzá a legjobb magyar vidéki felsőoktatási intézményként ebben a rangsorban, és csak a Semmelweis (64.), valamint az ELTE (147.) előzi meg a PTE-t a hazai egyetemek közül.

A rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE világrangsora. Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, „láthatóság”.

 „Tavalyhoz képest több mint 20 pozíciót javított egyetemünk ebben a rangsorban.” – tájékoztatott Miseta Attila, a PTE rektora. „Ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy néhány év alatt megduplázódott a rangsorban szereplő egyetemek száma, az még inkább emeli ennek az eredménynek az értékét.

Fotó: PTE

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2023. szeptember 25.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!