Ökoprogramokat szerveznek a Balaton megóvásáért

A Balaton megóvása érdekében ökológiai-kulturális programsorozat indult, amely a tervek szerint 2023 után is folytatódik. A rendezvény részeként egyebek mellett szakmai párbeszédet folytatnak, ökológiai programokat, edukációs projekteket tartanak - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat művészeti főtanácsadója.

Mint mondta, a Balatont érintő fő kérdések lesznek a Balatorium program sarokkövei, melynek során a művészet, a kultúra és az ökológia szereplői fognak össze a tóért. vagyis olyan edukációs programokat indítottak, amelyek a művészet eszközeivel reagálnak a Balaton problémáira. Az előző félévben négy kurzus indult 41 hallgatóval és 28 művészeti projekt született.

Egyebek mellett lassú tájbejárási programsorozat indul Dörgicse közelében, ökológiai társasjátékot fejlesztettek, valamint létrehoztak egy alternatív oktatási helyszínként működő pavilont. A sajtótájékoztató keretében zajló kerekasztal-beszélgetés során a természetvédelemmel, a Balaton élővilágával foglalkozó szakemberek felhívták a figyelmet a tavat érintő legjelentősebb problémákra, a megoldásra váró feladatokra. Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője kiemelte: bár örvendetes, hogy sokan látogatnak a Balatonhoz, a tömeg hatására megváltozik az itt élő fajok összetétele, számos faj eltűnik a területről. Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre csökken a Balatont tápláló folyók vízmennyisége, ami a vízszint csökkenéséhez vezet. Honti Márk kutató ehhez kapcsolódóan felidézte, hogy a 2019-ben jelentkező algavirágzás az alacsony vízszint következménye volt, így most fel kell készülni az éghajlatváltozás okozta újabb kihívásokra, az idegenhonos fajok megjelenésére is, ami pedig tönkreteheti a tó élőközösségét.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!