A Nyugat-Balkánról konzultáltak a PTE-n

Geopolitikai kihívások a Nyugat-Balkánon címmel tartott előadást Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában. Az egyre nagyobb érdeklődést kiváltó témáról a kormánybiztos szakmai közönség előtt beszélt, melyben hangsúlyozta hazánk jelenőségét is. 

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Történeti és Politikai Földrajzi Kutatási Centrum vezetője, Prof. Dr. Pap Norbert meghívására érkezett pénteken Pécsre, ahol az SzKK-ban a Nyugat-Balkán helyzetéről és lehetőségeiről tartott előadást. 
Napjainkban az európai nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatók egyszerre több feszültséggócra is figyelnek. A Nyugat-Balkán az egyik ilyen pont, amelyre a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen a Balkánon Bosznia-Hercegovina újra kiéleződő etnikai feszültségei értek kritikus pontra. Nekünk magyaroknak, egyben pécsieknek főként ez utóbbi kérdés az, ami érdekes és egyben aggasztó is. 
Ahogy a kormánybiztos fogalmazott: Magyarország vitathatatlanul érintett a témában, hiszen országunk találkozási pont kelet és nyugat között. Hazánk annak idején a történelemben középhatalomként egy olyan geopolitikai tényező volt, amely ma is sokat tehet a Balkán stabilitásáért. Így, egyrészt a földrajzi fekvéséből és történelmi hagyományaiból adódóan mondhatjuk, hogy feladata van, hiszen hazánk mindig is a Balkán kapuja volt.

Fotó: UnivPécs/Csortos Szabolcs

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!