Mostantól őssejt terápiával is gyógyítják a PTE Klinikai Központban a Crohn-betegség egyik változatát

A Crohn-betegség egy olyan gyulladásos bélbetegség, amely a lakosság mintegy 0,5%-át sújtja, és az esetek többségében a fiatal felnőtteket érinti. Magyarországon kb. 45-50.000 Crohn-beteg él. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központban (KK) 2022. november 15-én történt meg az első két betegnél az őssejtbeültetés, így mostantól lehetőség van a végbélsipollyal szövődött betegség esetén az úgynevezett őssejt terápiára, az I. sz. Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében.

A Crohn-betegség a teljes tápcsatornát érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést. A betegség az elnevezését a kórképről először beszámoló amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyászról kapta.

Dr. Baracs József, a PTE KK Sebészeti Klinika adjunktusa elmondta: „A Crohn-betegség krónikus, egész életen át fennállhat, és alapjaiban véve nem gyógyítható, de folyamatos kezeléssel és gondozással elérhető a tünetmentesség. Pontos oka a mai napig nem ismert, csak hajlamosító tényezőkről, illetve rizikó faktorokról beszélhetünk. Ilyenek a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, illetve a dohányzás. A Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés, és a görcsös hasi fájdalom” – tájékoztatott az adjunktus.

Fotó: PTE

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!