Monitorozzák a vérszívókat

Koreai, japán vagy éppen ázsiai tigrisszúnyog. Ezek a fajok mind az utóbbi időben jelentek meg hazánkban és akár súlyos betegségeket is terjeszthetnek. Szakemberek most feltérképeznék ezeknek a fajokat.

Évente többször is végeznek szúnyoggyérítést Somogyban. Erre egyre nagyobb szükség van, hiszen több új faj is megjelent hazánkban az utóbbi években. Ilyen például a koreai, a japán vagy éppen a tigrisszúnyog.

A szúnyogok komoly genetikai elváltozást okozó kórokozókat is terjeszthetnek. A szívférgesség és a kéknyelvűség kialakulásáért is ezeket a rovarokat teszik felelőssé. Az új rovarfajok hazai felbukkanásának egyik oka a klímaváltozás.

- Melegszik az időjárásunk és ez a károsító népesség ezt nagyon kedveli. Ezek jöhetnek a Tengerentúlról, vagy éppen Ázsiából. Az elmúlt 10 évben legalább 15 olyan károsító kártevő érkezett, ami ellen védekezni kell, mivel mennyiségi és minőségi kárt okoznak. Ez a termelőnek és az átlagembernek bosszúság és egy komoly költség - nyilatkozta a kapos.hu kérdésére Tóth István, növényvédelmi szakmérnök.

A járványok megelőzése érdekében az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai szunyogmonitor.hu néven egy új weboldalt is létrehoztak azzal a céllal, hogy feltérképezzék az invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!