A megyék között az utolsó helyeken kullog a baranyai gazdaság

Átlagnál gyorsabban fogyó népesség, kevesebb vállalkozás, alacsonyabb bérek. Szinte nincs is olyan gazdasági mutató, amelyben Baranyát ne a megyei rangsor legalsó szegletében találnánk, írta a bama.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal idei első féléves adatai szerint 2022. január elsejét követően 2500 fővel kevesebben éltek Baranyában az előző évinél. A természetes fogyás itt az országos átlag másfélszerese.  A 15–64 éves népesség 74%-a tartozik a gazdaságilag aktívak közé, ez az előző évihez képest 0,9%-kal nőtt, de így is 4,3%-kal elmarad az országos átlagtól.
Az építőiparban és a szállítás-raktározás területén messze a megyék átlagát meghaladóan nőtt a vállalkozások száma, ám a mezőgazdasági, pénzügyi szolgáltató és ingatlanpiaci szektorban jelentősen csökkent a vállalkozó kedv. Az első negyedévi élénkülést követően a második három hónapban megtorpant a fejlesztések, beruházások üteme is – ez persze országos (és európai) tendencia, ám az arány itt is átlagot meghaladó visszaesést mutat.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!