Megkezdődött a szüret a Szentmiklós-hegyen

A tavalyi időponthoz képest egy héttel korábban megkezdődött az idei szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi dűlőjében. Csütörtökön a Zenit, a Jázmin és a Kozmopoliten fajtákat kezdték szedni, írta a bama.hu.
 

– A Jázmin nálunk helyben nemesített, rezisztens szőlőfajta, tehát nem csak azért szeretjük, mert kiváló bor készül belőle, hanem mert nagy előnye a többi fajtával szemben, hogy évi 8-10 permetezés helyett 2-3 megvédi a növényt. Ez fontos a környezetterhelés, a növényvédelmi költségek, valamint a munkaerőhiány szempontjából is – mondta Madaras Zoltán. Az idei száraz évvel kapcsolatban hozzátette, nincsenek a gazdák idén sem könnyű helyzetben, viszont a kihívások ellenére is nagyon jó minőségű szőlőt termeltek, jó minőségű bor készül belőle, írta a bama.hu.  Az egyetemi borbirtokon 35 hektáron termelnek szőlőt, melyből 3,5 hektárnyi területen találhatóak a génbanki tételek, összesen 1800 különböző szőlőfajta, ezen kívül nemesítés alatt van 50 különböző fajtaszőlő.
Fotó: bama.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!