Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjának régészeti feltárása

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata kezdődött meg antropológusok és régészek közreműködésével. A régészeti feltárás magába foglalja a tömegsír felnyitását, a csontvázak különválasztását, osztályozását, antropológiai morfológiai vizsgálatát, valamint a régészeti leletmentést.

A régészeti feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében – a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva – mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét. A feltárás során az Emlékhely továbbra is fogad látogatókat, a jelenlévő régész szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a munkálatokról, tájékoztatott a téma kapcsán a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.
1960-ban és 1976-ban a korábban megtalált öt, a mohácsi csatával kapcsolatos tömegsír feltárását, illetve részleges régészeti vizsgálatát a régész és antropológus szakemberek elvégezték. A csontok akkor konzerválásra és visszatemetésre kerültek azzal a céllal, hogy később egy újabb feltárással részletes vizsgálatot végeznek rajtuk. Ez a munka folytatódik most.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2020. szeptember 21.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!