Már feketególya is igazgatja fészkét a térségben

Március idusán érkezett meg az első feketególya Gemencre, adta hírül a berek.hu. A madár ráadásul a bekamerázott fészekbe telepedett le.
 

A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A fészket figyelő kamerák lehetővé teszik, hogy jobban megismerjük ezeknek a rejtett életmódot folytató madaraknak a szokásait.
Az első gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén töltötte A tojónak, Sárának nem volt gyűrűje. Tóbiás rendszeresen az első magyar fekete gólyaként érkezett meg tavasszal Keselyűsbe. A gólyapár utoljára 2018-ban költött a fészekben,  összesen 17 fiókát neveltek fel.
2019-ben új pár foglalta el a fészket, egyik madárnak sincs azonosító gyűrűje. Tóbiásról nem érkezett hír azóta sem. Idén, március 17-én szállt le egy azonosító gyűrű nélküli gólya a fészekre.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!