Már ellenőrzik a parlagfüves területeket Somogyban

Megkezdődtek július elsejétől Somogy megyében is a parlagfű ellenőrzések. Külterületen elsősorban a járási földhivatalok szakemberei végzik a feladatot, belterületen a jegyző vagy az általa megbízott személy, személyek.

A parlagfűvel fertőzött földterületek felderítése zömében földi úton zajlik ebben az évben is, várhatóan augusztusban lesz helikopteres, légi felderítés, amely során idén a tervek szerint a megye déli felét ellenőrzik. Az eddigi tapasztalatok szerint a nagyon meleg április, május, június első fele miatt - kedvező körülmények között gyorsan tudott fejlődni a parlagfű, így már június végén lehetett virágbimbós, akár virágzó gyommal fertőzött területet találni. Míg tavaly eddig az időpontig egy félhektáros fertőzött foltot mértek be 3 helyrajzi számon, addig idén már 7 foltot találtak 9 helyrajzi számon, mintegy négyhektáros területtel.  Az eljárásokat elindították, a közérdekű védekezéseket elrendelték. A bírság területtől, fertőzés mértékétől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet, továbbá, ha az értesítés után nem mentesíti a területet, a vállalkozóval elvégeztetett védekezés költségét is fizetnie kell. Általában júliustól lehet számítani a parlagfű pollen megjelenésére, tüneteket okozó koncentrációban augusztus és október között van jelen a levegőben, a csúcsot a sokéves tapasztalat alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében éri el.

Parlagfű pollen megjelenésekor fokozottan tartsuk be az alábbi ajánlásokat, tanácsokat:

- Figyeljék a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjék meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor.

- Az allergiások otthonukban napközben csukják be az ablakokat, éjjel szellőztessenek.

- Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

- Mossanak hajat - ami az egyik fő pollenraktár - naponta lefekvés előtt, hiszen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta.

- Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak.

- A cipőket naponta tisztítsák nedves ruhával, töröljék át.

- Naponta cseréljék és mossák ruháikat, mert a pollen könnyen rátapad.

- Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot.

- Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.

- Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!