Január 4-e a Braille írás világnapja

A lakosság átlagéletkorának növekedésével a vakok és gyengénlátók száma folyamatosan emelkedik. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Szemészeti Klinika Makula Ambulanciájának szakemberei azért dolgoznak, hogy társadalmunkban minél kevesebb legyen a látássérült beteg.

Napjainkra a hagyományos Braille írás mellett számos, a modern technika adta lehetőséget kihasználó segédeszköz könnyíti a látássérültek életét. Elektromos videónagyítók, hangoskönyvek, képernyőolvasó programok segítik a mindennapi boldogulást, és a munkaerő piacon történő elhelyezkedést.

A fejlett világban a vakság vezető oka az időskori makuladegeneráció (age-related macular degeneration, rövidítve AMD), amely az éleslátás helyét érintő ideghártya betegsége. A centrális látás károsodása olyan hétköznapi tevékenységek elvégzésében akadályozza a betegeket, mint például az olvasás, a képernyő előtti munkavégzés és az autóvezetés. 

Az előrehaladott időskori makuladegenerációnak két formáját különböztetjük meg. A gyors látásromlást okozó nedves, és a lassabb lefolyású száraz formát. A száraz AMD a gyakoribb, speciális kezelése jelenleg nincsen, vitaminpótlással és megfelelő táplálkozással azonban a betegség előrehaladása lassítható. A nedves AMD a ritkább forma, mely a súlyos látásromlások 80-90 %-ért felelős. Fő jellemzője, hogy kóros erek nőnek az érhártya felől a látóhártya alá. Kezelés nélkül a kimenetel rossz, a folyamat a centrális látás maradandó elvesztéséhez vezet. A PTE KK Szemészeti Klinika Makula Ambulanciája megközelítőleg 600 nedves makuladegenerációs beteget gondoz.

Forrás: PTE

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!