Hazai alapanyagok a közétkeztetésben

A közétkeztetésben emelni kell a hazai termékek arányát, 2022. január 1-jétől 60 százalékra, 2023. január 1-jétől pedig 80 százalékra, ezt már tartalmazzák az idén szeptember 1-jétől megkötött közétkeztetési közbeszerzések - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken.
 

Erdős Norbert hozzátette, a változtatásra azért volt szükség, mert 50 százalék a magyar termékek aránya a közétkeztetésben. Az államtitkár kitért arra, hogy a kiskereskedelmi üzletekben a magyar termékek aránya átlagosan 70 százalék: a magyar kereskedelmi láncoknál ez az arány több mint 80 százalék, a külföldi kereskedelmi láncoknál pedig 60 százalék, de van, ahol az 50 százalékot is alig haladja meg.
Erdős Norbert emlékeztetett, hogy az utóbbi időben egy másik kormányrendeletet is elfogadtak, amely a kistermelők lehetőségeit bővítette. A rendelet értelmében a kistermelők áruikkal már nem szorulnak be 40 kilométeres körzetükbe vagy saját megyéjükbe, Budapesten kívül bárhol árusíthatják termékeiket. Ez a területi bővítés minden feldolgozott termék, alapélelmiszer esetében igaz, kivéve a friss húsokat - például a szarvasmarha-, sertés-, nyúl-, bárányhúst - amelyeknél továbbra is megmaradt a 40 kilométeres körzetre vonatkozó szabály.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcs Város Önkormányzata Képviselő Testületének 2022. április 21-i ülése

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!