Földrengésre ébredtünk, de károk a horvát oldalon keletkeztek

Földmozgásra ébredt Barcs és környéke, mely egy horvátországi rengés hatása volt. A földrengés.hu információi szerint 5,2 magnitudójú földrengés volt, mely több épületet is megrongált.

A földmozgás epicentruma 50 kilométerre volt a horvát fővárostól, 2 kilométeres mélységben Sisak közelében. A rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság, de Zala, Somogy és Baranya megyében is. Több utórengést is tapasztaltak az országban, amelyek között az MTI szerint egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű is volt.

Idén már másodszor volt olyan erősségű földrengés Horvátországban, hogy Somogy megyében is megremegtek a házak. Legutoljára márciusban rengett a föld Horvátországban, akkor 25 ezer házban tett kárt a földmozgás. A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is megsérült, a zágrábi katedrális egyik 108 méteres tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben. Jelentős károk keletkeztek a horvát parlament épületén is.Vannak sérültek is, de többnyire csak könnyű sérülést szenvedtek. Egy 15 éves fiú viszont válságos állapotban került elő a romok alól.Többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett.

Milan Bandic, Zágráb polgármestere arra kérte az embereket, hogy akik vasbeton szerkezetű házakban élnek, térjenek vissza otthonaikba, azon épületek lakói számára, amelyek nem biztonságosak, megfelelő ellátást biztosítanak.A vöröskereszt sátrakat állított fel Zágráb egyik belvárosi terén, ahol meleg ételt kínálnak a rászorulóknak.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!