Elkészült a borászati kutatóintézet első pezsgője

Első pezsgőjével jelentkezik a nemzetközi szinten és országosan is elismeréseket nyert borokat alkotó PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete – adta hírül a bama.hu. 

Az oktatás és kutatás eredményeit is bemutató borokat ősztől a Pécsi Egyetemi Borbirtok néven kell keresni a polcokon és a webshopban. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Pécsi Tudományegyetem része, a Pécsi Borvidék középpontja. Hazánkban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. Az intézet 18 ezer államilag elismert szőlőfajtával és 20 klónnal rendelkezik. Három év munkájának gyümölcseként idén – először a kutatóintézet történetében – pezsgő is készült. Az alapanyagául szolgáló szőlő a Zenit volt, amely a kutatóintézet Szentmiklós-hegyi birtokáról származik. Az intézet pincéjében alakult át a szőlő borrá, a bor pedig pezsgővé, vagyis a Zenit Nadírrá, hiszen a pezsgő a Nadír 63 elnevezést kapta.

Fotó: univpecs.com

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!