Egyre több riasztást kapnak a tűzoltók mécsesek okozta tüzek miatt

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk.

A gyertyák és mécsesek nem csak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. Tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz. Volt, ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Nálunk is egyre jobban terjed a töklámpás készítésének szokása. Ha ilyet helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a lámpást, gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyünk bele – hívja fel a figyelmet közleményével a Katasztrófavédelem.

Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbiakra érdemes figyelni:

  • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak!
  • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban!
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni!
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
  • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!
  • Ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED mécsest helyezzünk a sírra!

Fotó: Katasztrófavédelem

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!