Dél-Tirolban jártak a szuloki hagyományőrzők

Dél-Tirol olasz részén, egy német közösségnél vendégeskedtek a szuloki hagyományőrzők.  A látogatás a 2019-es itthoni találkozó viszonzása volt.
 

Virth József, a Szuloki Német Nemzetiségi Együttes vezetője szerkesztőségünknek elmondta Szuloknál kisebb településre utaztak, Eyrs-be, itt élnek a vendéglátóik. Először egy szomszédos település fesztiválján léptek színpadra, Laasban. Itt bemutatkozott a Néptáncegyüttes, a vegyeskar és a férfiénekkar is. Majd a házigazdáknál a vasárnapi misén, mint közreműködők, magyar, német és sváb egyházi dalokat is énekeltek.
A rövid kint tartózkodás lehetőséget adott egy kis ismerkedésre is. Az esték beszélgetésről és táncról, a nappalok kirándulásról szóltak. Eyrs mellett jártak az osztrák, svájci, olasz hármashatárnál, a három falut elárasztó Reschen tónál, felmentek a Wattles-re, ahol a fiatalok túrázni indultak a 2170 m magas hegyen, a csoport másik fele addig kávé mellett gyönyörködött a tájban.
Érdekessége a területnek, hogy Európa egyik legnagyobb almahatalma, lugasos rendszerben érik végeláthatatlan sorokban a gyümölcs. Itt ennek a termesztése adja a megélhetést, minden család élete az alma termelés körül forog. Így pl, a szállás helyek egy része is gazdasági épületekben, vagy épp pincékben volt.
A szuloki hagyományőrzők a hétvégén újra vendégfellépésre készülnek, ezúttal Nasvadra utaznak.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!