Befejeződött a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése

Befejeződött a balatoni nagyműtárgyak rekonstrukciója, benne a több mint 70 éve épült siófoki zsilip átépítése. A korszerű és nagyobb vízáteresztő képességű vízszintszabályzó rendszer gyorsabb és hatékonyabb intézkedést tesz lehetővé az éghajlatváltozásból adódó, hirtelen vízkészlet növekedés szabályozására. Az új hajózsilip biztonságosabb hajózási lehetőséget nyújt, mindemellett másodlagos vízleeresztő funkciót is ellát – tájékoztatott közleményben a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. 

A megújult nagyműtárgyak és a mai kornak megfelelő, modern irányítástechnikai rendszer együttesen lehetővé teszik a tó klímaváltozással szembeni ellenállóképességének növelését.

A zsilip megnövekedett kapacitásához igazodóan megtörtént a Sió–csatorna rekonstrukciója is. Ezzel nőtt a térségben az árvízi biztonság, valamint természetes hullámtér jött létre. Funkciójukon túl a siófoki nagyműtárgyak megjelenése és környezete is rendhagyó formát öltött. Siófok belterületén, tájképileg meghatározó helyen, a Balaton és a Sió-csatorna találkozásánál a vízszintszabályozás irányítását lebonyolító üzemviteli épület kapott helyet. A létesítmény külső födémje a jövőben kilátóként is funkcionál.

A Sió-csatorna mentén, Pincehely és Ozora térségében három tórendszerből álló vizes élőhely kialakítására került sor.

A vízügy a műszaki átadás-átvételi eljárás keretében az elkészült vízilétesítményeket üzemeltetésre átvette. A város belterületén a projekt keretében megvalósított innovatív fejlesztések és a modern térépítészet lehetőséget adnak arra, hogy a korábbi üzemi terület egyedülálló módon látványos közösségi térré váljon, amely a kikapcsolódás mellett alkalmat ad az arra járóknak, hogy a vízügy tevékenységébe és a létesítmények működésébe bepillantást nyerjenek. A vízügyi üzemeltetési feladatok között prioritást élvez a terület felkészítése a közösségi használatra, hogy 2024-ben a nagyközönség is birtokba vehesse.

A projekt megvalósítására a KEHOP-1.3.0 „Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázati konstrukció nyújtott lehetőséget. A projekt eredményeként mérséklődnek az éghajlatváltozás káros hatásai, azaz javul a vízgazdálkodás helyzete és a vízhiányos időszakokban jelentkező vízigények kielégítésének feltételei, valamint nő a hasznosítható természetes vízkészletek mennyisége – olvasható a közleményben.

A „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” (KEHOP-1.3.0-15-2015-00007) projektet a Széchenyi 2020 program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg.

Forrás: hirbalaton.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Aktív iskola - Egészséges táplálkozás hete

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!