Árpád-kori település nyomaira bukkantak Kaposváron

Ahogy arról korábban a Kaposvár Most is beszámolt, már javában zajlik a török Şişecam vállalat üveg csomagolóanyag-üzemének kaposvári építkezése. E hírhez kapcsolódóan a Rippl-Rónai Múzeum részletesen bemutatta a feltárás eredményeit.
 

A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet megbízásából megelőző feltárás és régészeti megfigyelés során 3 ásatási csapat közel 136 ezer m2 területet tárt fel február vége és június közepe között. Az objektumok egy részében salakokat, fúvócsövet, kohófal-maradványokat találtak meg. A lelőhely domináns korszaka az Árpád-kor. A korábbi 10-11. századi település nyomai a dombvonulat délnyugati és délkeleti lejtőjén helyezkedtek el. A későbbi 12-13. századi objektumok elszórva jelentkeztek feltárási területen.  Három késő középkori téglaégető kemence volt a lelőhely leglátványosabb objektuma. A feltárt 740 jelenség több mint fele tartozott az Árpád-korszakhoz. A dombtetőn és annak nyugati lejtőjén az őskorban is megtelepedtek az emberek, hiszen a Kapos-folyó és az abba torkolló Deseda-patak által határolt mikrorégióban helyezkedik el a lelőhely.
A Rippl-Rónai Múzeum hamarosan folytatni fogja az izgalmas beszámolóját az Árpád-kori településről, és részletesebben is bemutatják a késő középkori téglaégetőket, valamint az őskori telepmaradványokat. 
Fotó:kaposvarmost.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!