Alapítójára emlékezett a Pécsi Gandhi gimnázium

19 éve hunyt el, 35 éves korában autóbalesetben Bogdán János filozófus, tanár, a Pécsi Gandhi gimnázium megálmodója, alapító igazgatója. Rá emlékeztek a hét elején az intézmény udvarán álló emlékműnél.
 

Bogdán János élete kész oktatásszociológiai esettanulmány. A görgetegi beás fiúnak leginkább esztergályos karrier nézett ki, és mégis ő lett az igazgatója a világ első cigány gimnáziumának. Szegeden szerzett főiskolai diplomát magyar–történelem szakon. Lengyelben és Sümegen tanárkodott, és közben a filozófia szakot is elvégezte. Cigány értelmiségiként bekapcsolódott a roma közéletbe, egyik alapítója volt a Roma Polgárjogi Alapítványnak. A rendszerváltás idején jött az ötlet: valódi esély kell, olyan érettségit adó iskolákat kellene alapítani a cigány gyerekeknek, ahol magas hozzáadott pedagógiai értékkel sikerülhet nekik a „nagy ugrás”. Társaival együtt Bogdán János tanár (1963–1999) dolgozta ki a Gandhi Gimnázium és Kollégium programját (1993), és indulástól halálig ő igazgatta a pécsi intézményt, a világ első cigány gimnáziumát.
A Gandhi ma is működik. Alsószentmártonban és Sajókazán pedig Bogdán János szellemiségéhez híven történik a cigány diákok érettségit adó oktatása.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!