250 éves nyárfa sínylette meg a bicikliút kiszélesítését

Több másik fa mellett kivágtak egy 250 éves nyárfát is a Balatoni Bringakör tihanyi szakaszának kialakítási munkálatai során. A fát pedig tavaly még az év fájának is jelölték – írja a Telex.

Mivel a 71-es főút tihanyi leágazásának sarkán, a kerékpárút szélén álló nyárfa 13 méter magas, 2-3 méter törzsvastagságú volt, joggal merül fel a kérdés, hogy feltétlenül szükség volt-e egy ilyen monumentális és idős fa kivágására. Már csak azért is, mert az alatta futó bringaút miatt nemcsak a helyiek, hanem a bringások is nagyon kedvelték, főként meleg időben az árnyéka miatt.

A portál megkérdezte ezért a nemzeti infrastruktúra fejlesztő Zrt.-t (NIF), hogy nem lehetett volna-e kikerülni a bicikliút kiszélesítésekor a fát, vagy bármely más módon megóvni a kivágástól. A NIF válaszában közölte, hogy a települések összekötésére a főúttal párhuzamos, már meglévő nyomvonal szélesítésén kívül más nyomvonaljavaslat nem jött számításba, mivel abban az esetben vélhetően többször ennyi fa kivágásával járt volna a kivitelezés.

Forrás: Telex
Fotó: Az év fája

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2023. január 23.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!