Zselízben jártak a barcsi gimnazisták

40 gimnazista utazott Barcs testvérvárosába, Zselízbe. A Széchényi Ferenc Gimnázium a Határtalanul program keretében nyert erre támogatást.
Csokor Réka, az intézmény vezetője, a rádiónknak egy korábban adott interjújában elmondta, hogy Comenius Gimnáziummal vették fel a kapcsolatot, ők voltak a vendéglátók. Azt is megtudtuk, hogy ez az első szlovákiai kapcsolatuk. Az elmúlt két alkalommal Székelyudvarhelyre vitték a diákokat, a Tamási Áron Líceum partnerségében.

 

A Felvidéken töltött napok során ellátogattak a zselízi Schubert Múzeumba és Parkba, felkeresték az Eszterházy család nyughelyét, és a Szent Jakab templomot. Másnap, Oroszkán jártak a Hadtörténeti Múzeumban és a Comenius Gimnáziumban. Nem maradt ki a Nyitrai úti célok közül Selmecbánya, Besztercebánya, Liptóújvár, valamint az Alacsony-Tátra sem. A túrázás során a Demjéni Szabadság barlangot is bejárták, majd hazafele a Csorba tóhoz is ellátogattak.
Mint megtudtuk, a kirándulás, és a Felvidéki települések felkeresése mellett, fontos volt, hogy ismerkedjenek a határ két oldalán élő magyar diákok egymással. Csokor Réka a hazaérkezést követően elmondta, nagyon jól sikerült az első találkozás, és már most egyeztettek a folytatásról. A zselízi magyar gimnázium igazgatónője azt mondta, 2-3 évente megismétlik a találkozást.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!