Véradáskor jelentkezhetünk csontvelő donornak is

Egy-egy véradás alkalmával lehetőség nyílik embertársainkon más formában is segíteni. pl. jelentkezhetünk csontvelő donornak is. A csontvelő donornak semmiféle fájdalmas beavatkozáson vagy operáción nem kell átesnie, semmiféle egészségkárosodást nem szenved el, néhány tűszúráson kívül sokkal többre nem kell számítani.
 

Sokakat el szokott rémiszteni az ehhez hasonló szakzsargon, ám itt még műtétről sincs szó, mindössze egy pár napos otthoni injekciós kezelés után egy pár órás őssejtgyűjtésen kell átesni. Ez a véradáshoz hasonlatos, csak annyiban más, hogy itt két vénát szúrnak - az egyiken szívják, másikon visszaadják a vért -, mely során kigyűjtik vérből a szükséges őssejteket, amelyet később a beteg egy transzfúziós eljárás során kap meg, mely megmenti az életét.
Pl. egy kaposvári apuka, - akit leukémiával diagnosztizáltak - Gábor is, donort keres. Feleségével most a Facebook közösségéhez fordult segítségért, hiszen a betegsége gyógyítható, csak csontvelő transzplantációra, őssejt beültetésre lenne szüksége. Egyelőre, neki sincs még donora.
A 74nullanulla ízt írta, Magyarország az európai államok sorában az utolsók között kullog a csontvelő donorok számában.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!