Vagy bérfőző vagy magánfőző lehet valaki, mindkettő nem

A pálinkának, pálinkafőzésnek kultúrája van hazánkban, vannak, akik főzetik, vannak, akik saját maguk készítik, de vannak, akik nincsenek tisztában a szabályokkal, ráadásul az elmúlt években a szabályozás folyamatosan változott. A pálinkafőzés legfontosabb szabályairól a NAV Somogy megyei sajtóreferense beszélt rádiónk vendégeként.
 

Poszovácz Gabriella elmondta, hogy kizárólag nagykorú, 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő magánszemély lehet bérfőzők, vagy magánfőző, és itt a hangsúly a „vagy”-on van, ugyanis a kettő együtt nem lehetséges. Fontos kritérium, hogy magánfőzés esetén kizárólag saját felhasználásra (családi rendezvények, baráti összejövetelek) lehet párlatot előállítani, értékesíteni adóraktár kivételével szigorúan tilos. Ez a bérfőző esetében is igaz, viszont az előállítható mennyiséget nem maximalizálták. A mennyiségtől csak az adó mértéke függ.  43 hlf mennyiségig (ami 86 liter 50 fokos párlatot jelent) 1 670 forint, míg az e feletti mennyiségre 3 330 forint a jövedéki adó.
Persze van lehetőség értékesítésre is, de csak zárjeggyel. A bérfőzető (adóraktári értékesítést kivéve) a zárjeggyel ellátott palackokat a gazdasága helyén, vendéglátás-szálláshely-szolgáltatás keretében, illetőleg a gazdasága helyétől 40 kilométerre légvonalban, Magyarország területén kereskedőként piacon, vagy vásáron értékesítheti, ha előre bejelentette ezt a szándékát, és ha kistermelő.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!