Újra kell gondolni a szelektív gyűjtőszigetek létjogosultságát és helyét

A szelektív hulladékgyűjtés minősége is téma volt Barcs Város Képviselőtestületének múlt heti ülésén. Remes Gábor képviselő kérdésére válaszolva Bíró Péter, a Dél-Kom ügyvezetője úgy válaszolt, a barcsi begyűjtött hulladék 8%-a kerül a szelektív gyűjtőkbe, így ezen a téren is van még mit javítani.
 

Az ügyvezető rámutatott, hogy a hasznosítható hulladék jelentős részre a kommunális tárolókban végzi még mindig. De van hova fejlődni nem csak mennyiség, hanem minőség tekintetében is, ugyanis a szelektált hulladék 30% illegális, vagyis kommunális hulladék. A házhoz menő gyűjtésnél jelentősen jobb az arány, tehát a családi házas övezetben nagyobb a felelősség tudat az anyag minőség tekintetében. Vagyis mindig tisztább anyag kerül a szelektív gyűjtésbe. A lakosság jobb kiszolgálása érdekében működtetett 40 gyűjtősziget esetében az átlagnál jóval rosszabb a minőség, és a teljes házhoz menő feladatellátás sem indokolja, hogy ezek a szigetek továbbra is működjenek. Bíró Péter megfogalmazta, hogy a testülettel és a bizottságokkal a jövő tekintetében újra kell gondolni a gyújtószigetek szükségességét. Szerinte hatékonyabb lenne az önkormányzati gyűjtőedények kiosztása és a házhoz menő gyűjtés támogatása.
A szelektív szigetek áthelyezésével, a szelektív gyűjtés propagálásával a minőségen és a mennyiségen is javítani lehetne, a szigetek újragondolása pedig teret adna az üveggyűjtők boltok közelébe helyezésére. A részletek még kidolgozásra várnak.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!