Újabb sajátos ünnep a DVK-ban

Tisztelettel, de a hagyományoktól eltérően ünnepelni és főt hajtani a Dráva Völgye Középiskola egyik sajátossága. Legutóbb a holokauszt megemlékezés sikerült nagyon egyedire.
 

Különleges színházi élménnyel ünnepelte a költészet napját a Dráva Völgye, a pécsi MárkusZínház Petőfi: A helység kalapácsa című művének a vásári komédia hangulatát megidéző egyedi előadásával,
a sajátos atmoszférája elbűvölte akkor az érdeklődő diákokat, kollégákat, a holokauszt világnapi megemlékezés pedig hasonlóképp maradandó élményt nyújtott.
A magyarországi áldozatokról megemlékező rendhagyó esemény egy kisfilmnek köszönhető. A Centropa Alapítvány és a Történelemtanárok Egyletének felhívására három diák - Kővári Sára, Borsos Péter és Vékony Richárd - egy kisfilmet készített, amiben a barcsi kötődésű Kremzir család sorsát örökítették meg.
A család, az 1840-es évek elején telepedett Barcsra, vagyis az akkori Pálfalura. Kremzír Károly „ősapa” eleinte hulladékok, szerves anyagok gyűjtésével foglalkozott. Fia, Kremzír Mór a szeszfőzdének köszönhetően, a megye egyik legnagyobb adófizetője lett. Birtokain sokan találtak munkát, és megélhetést a környék falvaiból. A fejlesztéseket is elsőként vezette be a környéken, istállóiban már abban az időben önetetőt használtak. Pártfogolta a művészeteket is, nagy szerepet játszott abban, hogy a megye első színháza Barcson létesült. A zsidó törvény életbelépésével megfosztották őket vagyonuktól, Kremzír Mór 1940-ben meghalt: özvegyét és négy lányát koncentrációs táborba hurcolták. Fia, Pál munkaszolgálatosként Oroszországban halt meg.
A film az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=d_ffZeagmrE&feature=share

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!