Tűzveszélyes is lehet a bóvli fényfüzér

Elkezdődött a karácsonyra való készülődés, vasárnap meggyújtjuk az adventi koszorún a második gyertyát is. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány fontos tűzmegelőzési tanáccsal igyekszik hozzájárulni a biztonságos készülődéshez.

Az elmúlt napokban sokan fényfüzérekkel, mécsesekkel díszítették fel lakásukat. Azonban, ha nem tartjuk be a megfelelő előírásokat, ezek a hangulatos díszek számtalan veszélyt hordozhatnak magukban. Ezt bizonyítja az a tény, hogy az advent és karácsony idején kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, mint az év más időszakában. A legtöbb lakástüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a gyertyákat és az adventi koszorút tűzálló alátétre helyezzük, közelükben pedig ne legyen semmilyen éghető anyag. Az égő gyertyákat sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni, mielőtt kimegyünk a szobából, mindig oltsuk el azokat.

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére a fényfüzéreket mindig ki kell húzni a konnektorból. 
 

A karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a kályhától, kandallótól.

Az adventi időszakban és az ünnepek alatt több időt töltünk sütés-főzéssel, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Saját magunk és a családtagjaink biztonsága érdekében elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Az égő zsiradékba öntött víz pillanatok alatt gőzzé válik és robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak. Ha azt tapasztaljuk, hogy meggyulladt az olaj, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, az edényre pedig tegyünk egy fedőt és hagyjuk kihűlni.

Hogy időben észleljük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket. Azokban a lakásokban, ahol van füstérzékelő, szinte sohasem következik be halálos kimenetelű lakástűz, sőt komolyabb füstmérgezés, nagyobb tűz sem jellemző az ilyen otthonokban. A füstérzékelő a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő cselekedni, a tűzoltók pedig több értéket tudnak megmenteni.

Egy kis odafigyeléssel minden család számára biztonságban telhetnek az ünnepek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!