Sokat változott a terhes gondozás

Ultrahang vizsgálat, genetikai vizsgálat, magzatvízvétel helyettesítés vérvétellel, csak egy-két dolog azok közül, melyek a terhes gondozás változását jelzik. Azt is tudni kell, hogy ma már akár szülésnő, vagy háziorvos is gondozhatja az egészséges terhest.

Dr.Kisimre László nőgyógyász, a Vekker vendégeként beszélt arról, hogy a terhes gondozás általában csak a terhességgel egy időben kezdődik, de ha a fiatal pár, nem kereste fel nőgyógyászát már a tervezéskor, legalább a vérzéskimaradás után jelentkezzen az orvosnál.  A terhes teszt mellett az ultrahanggal is kimutatható már a három hetes magzat is, az ötödik, hatodik héten már szívhang is van. A családi anamnézis, terhes anamnézis során nézik fenn áll-e valamilyen veszélyeztető tényező: magas vérnyomás, dohányzás, tartós betegség, örökletes probléma. amennyiben ilyen nincs, akár szülésnő, háziorvos is gondozhatja az egészséges terhest, ellenkező esetben csak nőgyógyász. Barcson a terhes gondozást a nőgyógyászaton végzik, minden esetben.
 A védőnők pedig un. gondozási protokollal ismertetik meg a leendő szülőket, a terhes gondozás szakaszairól, mikor, milyen vizsgálatokat kell végezni, és milyen életvitelt ajánlanak.

Nagy segítség a gondozás idején, hogy az ultrahang mellett, folyamatos a vérnyomás- és súlymérés, vizelet és egyéb laborvizsgálat, de történhet vérvételből genetikai vizsgálat, a 16 héten vérvizsgálattal helyettesíthető a magzatvízvétel, és sokkal jobban monitorizálható a magzat méhen belüli állapota is.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!