Ősztől csökkentek a barcsi ingatlanárak

Országos átlagban 15%-kal nőtt Budapesten kívül a lakóingatlanok négyzetmterenkénti ára az ingatlan.net elemzése szerint 2021-ben. A régiók közül a legnagyobb mértékben a Dél-Dunántúli térségben (Somogy, Tolna és Baranya megyékben) nőtt az eladó ingatlanok négyzetméter ára, itt csaknem 27% volt a rögzített áremelkedés.

Emellett Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon is az átlagnál magasabb, közel 18%-os négyzetméterár drágulással találkozhatunk. Somogy megyében több, mint másfélszeresére nőtt a négyzetméterenkénti átlagár, Tolna megyében pedig 26%-os a regisztrált áremelkedés az aktuális statisztikák szerint. Barcson hullámzó tendencia jellemezte az ingatlanárakat – tájékoztatott az ingatlan.net. Az első negyedévben a Barcson meghirdetett ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 108 ezer forint volt. A második negyedévben kiugró, több, mint 16%-os áremelkedésnek lehettünk szemtanúi, ekkor a négyzetméterenkénti átlagár meghaladta a 125 ezer forintot. A harmadik negyedévben valamelyest csökkentek az irányárak, az eladó ingatlanok 116 ezer forintért kerültek meghirdetésre négyzetméterenként. Az őszi hónapok beköszöntével Barcson az ingatlanárak folyamatos csökkenésnek indultak, novemberre a statisztikák szerint megközelítette az átlagos négyzetméterár a januárban rögzített átlagárat.

A részletes elemzés:

Soha nem látott ingatlanár-drágulást hozott 2021 a térségben

Az idén még mindig nem szabadultunk a 2020 márciusában kitörő világjárványtól, ám a magyar ingatlanpiacot tekintve nem várt fordulatokat hozott az év. Hazánk ingatlanpiacán – a tavalyi évhez hasonlóan – kettősség volt megfigyelhető: a fővárosban lassult, míg vidéke felpörgött a lakáspiaci forgalom. Most már biztosan mondhatjuk, 2021 nem az ingatlanárak korrekciójáról, hanem sokkal inkább azok folyamatos drágulásáról szólt – derül ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál aktuális ingatlanpiaci elemzéséből.

Ez történt 2021-ben a hazai ingatlanpiacon

Abban, hogy az idén az ingatlanárak rohamos mértékű drágulásával találkozhattunk, több gazdasági és egyéb tényező is szerepet játszott. A 2021. január 1-jén módosított állami otthonteremtési támogatási csomag hatalmas lendületet adott a piacnak. Ennek eredményeképp nem csak rekord mértékben nőtt a kereslet, hanem a kínálati árak is emelkedésnek indultak. Emellett a pandémia is okozott bizonytalanságot a piacon, emiatt sok ingatlanvásárló kivárt, így a legtöbb tranzakció a tavalyi évről az ideire halasztódott, szintén felfelé emelve az ingatlanárakat.

Az idén több trendfordulót is hozott az év. Szinte az első negyedévben már megfigyelhető volt a kertes házak kétszámjegyű négyzetméterár drágulása, amely feltehetően a karantén-hatásnak és az otthonteremtési támogatásnak is köszönhető. Így a járványidőszak abszolút győztesei a kertes házak lettek. A harmadik negyedév tájékán pedig a statisztikák a az ingatlanpiaci olló záródását mutatták az új- és használt lakások kínálati ára között. Ez az új építésű ingatlanok piacán hozott megnövekedett keresletet, melynek hatására már közel 15%-kal drágább az újlakások négyzetméterenkénti átlagára, mint az előző évben.

Győzött a vidéki ingatlanpiac

2021-ben a vidéki ingatlanpiac drágulásának nyomába sem érhetett a főváros. A statisztikákat látva elmondható, hogy átlagosan közel 15%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár vidéken a lakóingatlanok esetében. A régiók közül a legnagyobb mértékben a Dél- Dunántúli térségben nőtt az eladó ingatlanok négyzetméter ára, itt csaknem 27% a rögzített áremelkedés. Emellett Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon is az átlagnál magasabb, közel 18%-os négyzetméterár drágulással találkozhatunk. Somogy megyében több, mint másfélszeresére nőtt a négyzetméterenkénti átlagár, Tolna megyében pedig 26%-os a regisztrált áremelkedés az aktuális statisztikák szerint.

Barcson hullámzó tendencia jellemezte az ingatlanárakat

Az első negyedévben a Barcson meghirdetett ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 108 ezer forint volt. A második negyedévben kiugró, több, mint 16%-os áremelkedésnek lehettünk szemtanúi, ekkor a négyzetméterenkénti átlagár meghaladta a 125 ezer forintot. A harmadik negyedévben valamelyest csökkentek az irányárak, az eladó ingatlanok 116 ezer forintért kerültek meghirdetésre négyzetméterenként. Az őszi hónapok beköszöntével Barcson az ingatlanárak folyamatos csökkenésnek indultak, novemberre a statisztikák szerint megközelítette az átlagos négyzetméterár a januárban rögzített átlagárat.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!