Nincs kereslet a rackagyapjúra

Meg nyírták a rackanyájat Drávaszentesen, de igazából nagy bevételre nem számíthatnak a gyapjú értékesítéséből. Alig párszáz forintért veszik át a kereskedők a nemzeti parktól.
 

200 rackának a lenyírt szőre állt tegnap halomban a Duna Dráva Nemzeti Park állattartó telepén, a téli szállás mellett. A természetvédők összehangolt munka során járják körbe a parkokat, és sorban végzik a tavaszi nyírásokat, közösen. A fekete gyapjút ezt követően bálázzák, és értékesítik. Az értékesítés azonban egyre nehezebb.
A rackák gyapját a nemez készítők tudják hasznosítani, manapság azonban egyre kisebb a kereslet az ilyen textiltermékekre – kalapokra, kabátokra, mellényekre – pedig, pont ezek ruhadarabok biztosítják a legjobb meleget. A hosszúszőrű racka gyapjából a férfiaknak teljes öltözet készülhet, a hölgyeknek szoknya, kötény és a lakástextíliák közül, szőttes, takaró vagy szőnyeg. Igaz, nagyon munkaigényes a nyírt gyapjú feldolgozhatóvá tétele, tisztítása, előkészítése. Főként kézművesek készítenek ma már csak ilyet, épp ezért szinte csak népi iparművészeti termékekként találkozunk vele.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!