Nem kell engedély a szálláshely-szolgáltatáshoz, de bejelentés köteles

Egyre többen mennek nyaralni a környező településekre és még többen adják ki házukat, nyaralójukat a nyári szezon alatt. Sokan nincsenek tisztában a helyes ügymenettel és a szálláshely-szolgáltatás adó vonzatával. A Dráva Hullám a téma nyomába eredt.
 

Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy megyei sajtóreferense rádiónknak elmondta, sokan nincsenek tisztában a lakásbérbeadás és a szálláshely-szolgáltatás közötti különbséggel. Míg a bérbeadás egy hosszabb távú lakóingatlan bérbeadását jelenti, addig a szálláshely-szolgáltatás egy rövid távú, pár napra, leginkább turisztikai célú szolgáltatást jelent. Utóbbihoz egyéb szolgáltatások is tartoznak, mint például a takarítás, esetleg reggeli biztosítása a vendég részére.
A fizető-vendéglátói tevékenységet jellemzően egyéni vállalkozóként, vagy adószámos magánszemélyként folytatják az ingatlan tulajdonosok. A szálláshely-szolgáltatás csak adószám birtokában folytatható. 2016. január 1-től már nem kell engedélyt kérni a jegyzőtől, elég bejelentést megtenni. A kiállított jegyzői igazolás alapján, adószámot kérni NAV-nál a 19T101-es nyomtatványon lehet, a nyomtatvány a tevékenységgel kapcsolatos változás bejelentésekre is szolgál. További részletek a Dráva Hullám hétfői Vekker című műsorában.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!