Már érkeznek az első felszólítások a parlagfű mentesítésre

Június 30-án lejárt a parlagfű-mentesítési türelmi idő. Ezt követően belterületen a jegyző, külterületen a megyei növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.
 

A közterület felügyelet, valamint a növényvédelmi hatóság egy hónapja ellenőrzi a bel- és külterületen a gondozatlan területeket. Sokan már megkapták az első felszólításokat. Információink szerint Barcson néhány ilyen levelet kellett kézbesíteni, kényszerkaszálást pedig nem rendeltek el.
A növényvédelmi hatóság - amelynek szerepét a Nébih látja el - a földhivatalokkal együttműködve július 1-től kezdte meg az ellenőrzéseket, és hatósági úton intézkedik a gyomos területek felszámolásáról. Belterületi ingatlan esetén, ha az parlagfűvel szennyezett a jegyző rendelhet el intézkedést. Abban az esetben ha, a belterületi ingatlan egyéb gyomnövénnyel szennyezett, gazos terület, akkor a Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Osztálya jár el. Az ellenőrzés azonban ekkor is helyi feladat, és ha nem történik meg a gyomtalanítás a jegyző rendeli el közérdekű védekezést.
Az eljárás során, a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!