Levelezési sakkozók is élnek térségünkben

A technika vívmányainak köszönhető évek óta nem szükséges egy helyen, egy táblánál ülni a sakkozóknak. Igaz, ma már nem postai levelezés, nem is e-mail közvetítésével követik egymást a lépések. Ma már szerver áll a játékosok rendelkezésére ehhez, és mindenféle eszközt használhatnak két lépés között. Így itt győzni nagyon felemelő érzés, de ritka is. Alig 10%-nak sikerül, a többi játék döntetlen, hangzott el rádiónk Vekker című műsorában.

Szíjártó Attila, a barcsi sakkszakosztály vezetője szerkesztőségünknek elmondta, olyan a levelezési sakk, mint egy kutató labor. Másfél, két év egy parti. 50 nap áll rendelkezésre 10 lépéshez, lépésenként egy nap a reflexidő, és évente jár 45 nap szabadság, ez két év.
Szíjártó Attila, aki bejutott a Világ Kupára selejtező nyertesként elmondta, Nagyatádon nagy hagyománya van a levelező sakknak, így elindultak a bajnokok Ligájában és selejtezőt nyertek. Ez azonban azt jelenti, hogy egyszerre 13 táblánál játszanak, folyamatosan, akár két évig. Ezt a napi 4-5 óra elfoglaltságot azonban már nagyon nehéz beütemezni. Mi sem bizonyítja jobban az atádiak sakktudományát, mint, hogy a hatfős olimpiai csapatból négy fő nagyatádi. Sasvári Tamás pl. egyéni világbajnoki döntőt játszott, ő a legerősebb játékos az országban, egyedüli nagymester, de a többiek is erősek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!