Kevés sajátbevétellel számolnak a kistelepülések

Reiz Tamás, a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke volt a Közügy című műsorunk vendége, aki elmondta, hogy az idei évben is kevés sajátbevételük lesz a településeknek, hisz az önkormányzatok egy része eddig sem fizettetett helyi adót, kommunális adót, és vannak, akik most engedték el ezeket. Sőt, még a szemétszállításért sem kérnek mindenhol ellenszolgáltatást, mert a vírus miatt az önkormányzatok nem akarják a lakosság terheit növelni, inkább tehermentesítik őket.

Ez esetben marad saját forrásként az iparűzési adó, mely ugyan kötelező jelleggel jelen van, egy-két ritka kivétellel minden térségi faluban. Ennek mellőzése viszont település menedzselés szempontjából nem jó, mert ez a bevétel szabadon költhető. Ennek hiányában az önkormányzatok csak az állami normatívákkal tudnak gazdálkodni, ez viszont feladatalapú finanszírozás, és amilyen jogcímre érkezett, csak arra használható. Tehát itt megkötött a településfanntartó keze, viszont többnyire évről évre megfelelő szintű az emelkedés, az idei a jobbak közé számít majd.

Reiz tamás beszélt arról is, hogy fejlesztési, pályázati önrészekkel nem kell számolni, mert a kistelepülések szinte csak a Magyar Falu Programban pályáznak, az pedig önrész mentes. Ez a lehetőség folyamatos, és miután idén nagyon korán megjelentek a kiírások, a február már beadásról szól, holott tavaly nyáron zajlott mindez, így még akkor támogatott lehetőségek többsége megvalósulásra vár. Ezen kívül megjelent egy-két belügyminisztériumi és pénzügyminisztériumi pályázat, ami 5-10 % önrészt kíván, ott át kell gondolniuk az önkormányzatoknak mit, tudnak vállalni, de inkább a Magyar Falu programot választják.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!