Július 29-én adják át az 1664-es hadjárat emlékhelyét

Emléktáblákat és köveket helyeznek el a térség három településén az 1664-es hadjárat előtt tisztelegve. Az érintett települések Babócsa, Barcs és Berzence.
 

A téli hadjárat más néven eszéki hadjárat Zrínyi Miklós hadjárata 1664 télutóján, mely során 240 km-t hatolt be seregével török területre. Ez az 1663-64. évi török háború legfontosabb hadművelete, mely a keresztény erők legfőbb sikere is egyben.  Berzencétől kiindulva a Dráva mentén betörtek a magyar hódoltság déli területére 1664. január 21-én. Berzence várának elfoglalását követően Babócsát vették be. Babócsa eleste után a közeli Barcs következett, melynek várából a török őrség harc nélkül kivonult.
Az esemény előtti tisztelgést a Honvéd Kulturális Egyesület kezdeményezte, mely kezdeményezés találkozott a város terveivel, hogy megjelöljék az régi település történelmi helyeit. A tábla elkészítését is az egyesület vállalta magára, a város a helyet biztosította, és a követ, melyhez rögzítették a táblát. Ezt bizottsági döntés alapján az egykori ’48-as kő áthelyezésével oldották meg. A követ a hadjáratkor regnáló vár elhelyezkedésének megfelelően tájolták. Az emlékhely a városban már az első napokban több észrevételt szült. Az első a tájolás miatti nem tetszés megfogalmazása, a második pedig, hogy ha szembe állunk vele, akkor tűzcsap és trafóállomás látszik mögötte. A város polgármestere a képviselők tanácskozásán elmondta, hogy nagyon sok kritériumnak kellett megfelelni, és ezeket már nem lehetett kiküszöbölni, de végeztek egy kis tereprendezést és parkosítást az emlékmű körül, melynek köszönhetően a háttérben most látható elemek, hamarosan már nem látszanak majd.
Az emlékhely hivatalos avatása július 29-én lesz, 11 óra 30 perckor.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!