Isten dicsőségére valósult meg, de az összetartozásról is szól a darányi harang

Székelyföldről, a határon innen és túl élő magyarok előremutató barátságáról üzen annak a haranglábnak a jelképrendszere, melyet szombaton avattak Darányban. A prezsbitérium döntése értelmében a Székelymúzsnától kapott harang a remélhetően hamarosan megújuló református templom parkjában kapott helyet.
 

2017-ben kapta Darány a harangot székely testvértelepülésétől, mely azóta a templomban szólalt meg jeles alkalmakkor, mint pl. az ötszáz éves megemlékező ünnepségen, 2018. tavaszán, a Székely Szabadság Napján, ősszel a székely-magyar összetartozás tiszteletére és valahányszor székely testvéreikre emlékeztek. Most a számára már véglegesen kijelölt helyen szólhat, azon a haranglábon, melyet az 1956-os kopjafát is készítő vitéz Varga Károly szentgáloskéri fafaragómester készített.
Szászfalvi László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott ebben a harangban benne van az egész emberi élet és az egész magyar élet. Múlt, jelen, jövő egysége és történelmünk. A reménység, hogy minden megpróbáltatás után, minden nehézség ellenére büszkén, emelt fővel foghassunk kezet. De a bizakodó folytatás mellett, benne van az emberi élet végessége is. Ez a harang is Isten dicsőségére és egymás javára szól majd, összetartozásról is.
Az összefogásról beszélt, Somogyi Gábor, a darányi református egyház gondnoka is az avatás alkalmával. Mint fogalmazott, ennek köszönhetően sok jóakaratú, segítőkész ember munkája a harangláb, a fa kiválasztásától, szállításától, előkészítésétől kezdve egészen a megmunkálásig és a felállításig. A darányi református közösség büszke az új harangra, és a régi barátságra.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!